NYHEDER

Gennemluftning af gydebanker

Slagelse Kommune har været ude og lufte gydebanker i Serdrup å

Se film.

Der graves i gydeområdet:

Vi har været ude at filme sammen med TV east Det område vi se  i indslaget er (normalt) et af de mest reproduktive områder, hvad angår havørreder. Men det er ødelagt for i år, fordi regnbuerne har gravet det hele igennem, efter havørrederne har har gydt…

Se indslaget:

https://www.tveast.dk/nyheder/18-02-2018/1930/orred-vs-orred?autoplay=1#player
Og det er selvfølgelig et særligt stort problem, når der har været de store udslip. Men vi skal huske på, vi finder regnbueørreder hvert eneste år under el-fiskeriet, og det kommer fra den daglige produktion. Hver gang de tager fisk op fra burene – og det gør de tre gange om dagen i årets sidste måneder – slipper der fisk ud. Og det er ganske enkelt ulovligt. Og uholdbart.

IMG_0785

GODT NYTÅR

Til alle jer, der støtter os i arbejdet med at skabe bedre betingelser for flere havørreder på Vestsjælland.

2017 blev afsluttet med den triste nyhed, at der var sket flere udslip af regnbueørreder fra Musholm A/S. I styregruppen har vi nu haft et møde om, hvad vi skal gøre i forhold til regnbuerne. Der sker 3 ting:

  1. Når det bliver en anelse koldere og mere tørt i de første to uger af januar, falder vandstanden i åen, og vandet klarer op. Derfor går vi – som altid – rundt i systemet og optæller de gydebanker, som havørrederne har anvendt. Det får vi brug for hjælp til! Og det er mindst lige så vigtigt som el-fiskeri, fordi dokumentationen giver os et overblik om opgangen og reproduktionen. Vi plotter hver eneste gydegravning ind på gps, så vi ved eksakt hvor det er.
  2. Vi holder nøje øje med regnbuerne i åerne! Vi vil inspicere udvalgte stræk, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at regnbuerne kan lide at opholde sig. Også denne del vil vi gerne have hjælp til. Ser du regnbuer i vandløbene, eller fanger du dem på stang, så bliv endelig ved med at rapportere her på siden.
  3. Når regnbuerne begynder at ville formere sig til marts, vil vi gennemgå de eksakt samme havørred-gydegravninger, som vi har plottet ind (se pkt 1), for at se hvor mange gange regnbuerne har gravet i havørredernes gydebanker. Nogle gange gør de det, andre gange ikke. (Uanset hvad tager de føde til sig – herunder havørredernes æg – og derfor er de et problem).

Vi ved, at flere af jer gerne ser, at vi forsøger at opnå særtilladelse af både myndigheder og lodsejere til el-opfiskning af regnbuerne. Vi har dog mere 150 kilometer vandløb på Vestsjælland, og uanset om vi fx hiver 100 eller 200 fisk op, kan vi rigtig ikke gøre den store forskel. Det er som at lede efter nåle i en høstak.
Samtidig med denne udslip-sag er vi repræsenteret i vandløbsrådene på Vestsjælland og Sydsjælland, og det hiver også stadig mange ressourcer ud af os.

Der har været meget røre om, hvorvidt udsætningerne fortsætter. Uanset om vi vælger at omlægge strategien fra at el-fiske til fx at arbejde mere med gydebanker, så er det både sikkert og vist, at: udsætningerne fortsætter!

Vores mål er stadig det samme: vi vil have flest mulige vilde fisk til at reproducere sig! Det skyldes en simpel årsag, og det er, at vi ved at det primært er de vilde fisk, der kommer tilbage. Det er den vej, vi skal satse. I får mere nyt om vores fremtidige strategi, når vi har evalueret vores eget arbejde i slutningen af januar. Hold øje med vores opslag her på siden.

Og venner – tak for opbakningen i det forgangne år. Den er værdsat og helt nødvendig. Også i 2018!

IMG_2588_HavoerredSmolt